keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Kulttuurishokkeja

Tää maa on kaikessa, KAIKESSA todella erilainen, kun Suomi.

Ihmiset on köyhiä, kovaäänisiä, mustasukkasia, hengellisiä, lämminsydämisiä ja onnellisia.

Ruoka on suolasta, päivän kohokohta, juhlan kohokohta, rasvasta, erikoista.

Talot on vanhoja, uusia, rikkinäisiä, moderneja, suomalaiseen verrattuna asumiskelvottomia.

Kadut on vilkkaita, vaarallisia, reikäsiä ja monttusia.

Tää maa on todella rikas, mutta ihmiset köyhiä.

Ensimmäisenä, kun tuut Brasiliaan niin huomaat et täällä ei oo kävelyteitä. Ja vierekkäiset talot voi olla ihan millasia vaan. Eli ei oo yleistä ilmettä minkä mukaan kaupungit ja talot rakennetaan.
Kun rakennat talon niin jos haluat, voit rakentaa talon eteen oman tonttisi kohdalle kävelytien. Rikkaiden talojen edessä on kävelytiet.
Hulppean kartanon vieressä saattaa olla talo, jossa ei ole edes kattoa ja näyttää vaan läjältä tiiliä jossa luulis ettei asu ketään, kunnes huomaat, että pihassa roikkuu pyykkejä.
Kaikissa muissa kaupungeissa paitsi Florianopoliksessa, jokainen talo on aidattu ja varustettu murtohälyttimillä.
Köyhillä tähän ei ole varaa, joten talot ympäröi muuri ja muurin päälle on liimattu rikkinäisiä pulloja. Tästäkin jo varas tietää että taloa ei kannata ryöstää, kun ei ole varaa edes hälyttimiin.

Huumekukkia. Näistä ku keittää teetä ni näkee hallusinaatioita

Parasta kävelykatua mitä löytyy hahahah

Talot ja kaupat saatetaan rakentaa heti isojen teiden viereen, ilman mitään turvallisia välimatkoja. vähän sama ku Lahden vanhantien varsi olis täynnä eläinlääkäreitä, vaatekauppoja, ruokakauppoja, eläinkauppoja, partureita, asuntoja ja hotelleja. Ei mitään turvavälejä. Sitku muistat et ei oo niitä kävelyteitä ni välillä on vähä hazardia kävellä kauppaan :D

Tai sit jos on vähän parkkitilaa ni autoilijat ajaa pokkana niitten päältä vaik tieki on olemassa xD
P.S huomatkaa keltaiset tyylikkäät tarjouslaput ikkunassa.
Pelotaksesta, kun tullaan bussilla Rio Grande do suliin, ylittää bussi sillan ja sillan alla on joki ja heti joen vieressä on gettokylä. Kaikki talot on mätiä, sillä kun sataa niin joki tulvii. Jokavuosi. Joka lokakuu. Aattele seuraavaks ku ajat jotain tietä ja ajat jonku sillan yli et hei joissain maissa tuol sillan alla on iso kylä. Ihan absurdia.Tääl ei oo vakuutuksia. Sä et vakuuta sun taloa, kotia, irtaimistoa, itteäs, lapseas, mitään. Et mitään muuta ku auton. En tiedä onks se pakollinen. Ja autovakuutukset on sairaan kalliita, koska porukka kolaroi täällä kokoajan. Jokaisesta autosta minkä näkee löytyy joku lommo. Ei todellakaan oo mitään autokatsastuksia.
Googlasin joskus kotivakuutuksia, koska mä haluun vakuutuksen jos ostetaan omatalo.
"Brasilialaiset ei vakuuta omaisuuttaan, sillä se ei ole osa kulttuuria ja moni ei edes tiedä, että se on mahdollista. Tässä olisi suuri markkinarako, mutta ihmiset eivät luota".
Vakuutuksia saa onneks netistä firmoilta, jotka vakuuttaa myös Brasilian asuntoja ja sellasia.
Mauri oli ihan hämmästyny ku kerroin sille joskus vakuutuksista ja et teilläki on mahdollisuus saada täällä sellasia ja ne ei edes ole kalliita.
Täällä tavarat on ö-luokan laatua jos haluaa halpaa ja hajoo nopeesti, ei oo mitään takuita koska ne maksaa erikseen. Jos olis vakuutus ei olis rikkinäisiä tavaroita ympäri nurkkia. Eikä nää täällä tiedä et voit ottaa yhteyttä esim. Samsungin maahantuojaan jos joku hajoo. Siks täällä pidetään älypuhelimiaki ku kukkaa kämmenellä ja monen vuoden puhelin saattaa näyttää siltä et se olis just ostettu.

Auton takapenkillä kukaan ei käytä turvavöitä. Eikä kukaan täällä usko et jos sul ei oo turvavöitä takapenkillä ja tulee kolari ni sä kuolet tai sit sattuu ja pahasti. EI kukaan. Ne kelaa et etupenkkien selkänojat jotenki suojaa.......... Maurille kiljun niin kauan et se laittaa sen turvavyön. Oikeesti mä rupeen huutaa ja raivoo. Nyt se onneks on tajunnu et autossa ku ollaan ni turvavyö laitetaan. Vaikka se muuttuuki 5-vuotiaaks ja kiukuttelee et "ahdistaa". Ihan sama.
Muutenki bussissa ku istuu ni näkee muitten autoihin ja autojen sisällä näkee vaik mitä.
2-vuotias istuu etupenkillä äidin sylissä. Ilman vöitä.
Vauva makaa takapenkillä ilman mitään istuimia.
Ja sellasta.

Moottoripyöräillessä ei käytetä kypärää. Jotkut käyttää, mut on se vähän "noloa".

Hevonen on täällä ihan samanlainen kulkupeli, kun vaikka pyörä. Hevosiä näkyy välillä narussa jonkun kaupan parkkipaikalla tai ravintolan edessä. Tää on jotenki kans ihan sika omituista :D Eikä täällä pahemmin mitään aitauksia hevosille oo. Ne laitetaan liekaan johonki puuhun ja sanotaan et siinä on ruohoa syö siitä. (Tolta aikasemmalta videoltaki näkyy et hevosia ja lehmiä on vähän siellätäällä).

Ja mä en oikein tajuu näitä liikennesääntöjä. Tai niitten pitäis olla aikalailla samat ku Suomessa, mut esim. ei oo mitään kolmioita ja stopin kohalle ei todellakaan pysähdytä, eikä punasiin valoihin pysähdytä klo 18.00 jälkeen, koska sut saatetaan ryöstää. Jos päästät jonkun suojatien yli tai jostain muusta syystä pysähdyt (ruuhka) niin laitat hätävilkut päälle et muutki tietää et oot nyt pysähtyny koska edessä tapahtuu jotain. Ei oo mitään sääntöä et jos joku pysähtyy suojatien eteen ni sen viereisenki auton pitää pysähtyä. Varuillaan pitää olla kokoajan.

Heijastimia ei ole olemassa tässä maassa. Kukaan ei oo semmosia edes nähnyt.

Mut en laskis tätä kolmannen maailman maaks, koska täällä kuitenki on ruokaa ja vettä ja julkinen terveyshuolto, julkiset koulut ja kirjastoja. Ei priimaa, mut on kuitenki.

Okei mä jatkan näitä joku toinen päivä, ku näitä shokkeja vaan tulee lisää muistiin sitämukaa ku kirjotan :D

2 kommenttia:

 1. Olen lukemassa kirjoituksiasi jotka on menneet ohi, ja nihkeànkylmànharmaa Italian vuoriston loskainen pàivà saa uutta sàvyà!
  Tuli ihan mieleeni ettà jos olisit muuttanut nykypàivàn Brasiliaan vaikkapa '50/ '60-lukujen Suomesta, eli minun lapsuuteni pàiviltà, niin kultturishokit olisivat olleet huomattavasti pienempià!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva tuoda väriä päivääsi!
   Joo uskon ihan 100 prosenttisesti ton 50-60-lukujutun!
   Oon monesti Maurille sanonu et tuntuu ku olis menty ajassa taaksepäin 10, 20, 30, 40-vuotta!

   Poista

Lähetä nyt edes vaikka terveisiä! :)