torstai 3. marraskuuta 2016

Paikallisista koulujutuista.

Mauri sano et tää on joku kulttikirkko. Et sun pitää kuuluu tähän lahkoon jos haluut mennä käymää kirkossa.
Pari kuvaa kun käveltiin poliisilta pois.

Ukot pelaamassa Shakkia keskustassa. Pöytiä on ympäri puistoja ja keskustaa.

Oleskelulupa hommat ei oo edenny mihinkään suuntaan, tiistaina Federal Police oli maahanmuutto puolelta kiinni ja eilen oli Pyhä ja tänään Mauri pääsee töistä vasta sen jälkeen, kun maahanmuutto sulkeutuu, joten perjantaina selviää ehkä missä mennään. Mauri sano et tää prosessi ei oo oikeesti mitenkään hankala, mutta mistään ei saa oikeeta tietoa ni siks menee pata jumiin ja kestää. Joten siirtykäämme muihin aiheisiin.

Katolinen kirkko keskellä keskustaa. Sinne voi mennä rukoilemaan tai mietiskelemään millon tahtoo.

Tosiaan lueskelen muitten reissaajien blogeja millon kerkeen ja yks päivä löysin sitten Maailma on katsojan silmässä -blogin jota kirjottelee pikkasen fiksumpi tyyppi ku meikäläinen ja tekstit on enempi sellasta asiallista ja tietoa antavaa, kun tämmöstä hömpänpömppää mitä minä kirjottelen. Kirjottelija asuu myös ilmeisesti Brasiliassa ja asunu jo vähän kauemminkin ja nyt viimesin teksti on kouluista ja lukutaidosta tässä maassa ja tää teksti anto mulle jotenki sellasen Wow efektin ja moni asia aukes mulle paljon selkeemmin.

Tiiän et moni ei varmaakaan jaksa raahautua lukemaan näitä hänen tekstejä, joten mä nyt tässä nopsaan kirjottelen vähän mistä katsojan silmässä tyyppi kirjotteli viimeks.

Täällähän on siis tosiaan julkiset ja yksityiset koulut ja nyt mun ymmärtääkseni julkinen peruskoulu on ihan pohjanoteeraus, kunnes mennään yliopistoon.
Yksityinen peruskoulu on taas sit se mihin pyritään ja minne rikkaitten lapset laitetaan, koska opetustaso on laadukkaampaa. 

No sitten taas yksityiset yliopistot ei oo arvostettuja, sillä voit maksaa itelles tutkinnon tekemättä mitään, kunhan uhkailet, että en maksa tälle koululle penniäkään, jos ette päästä mua kurssista läpi. Tiivistetysti.
Ilmeisesti julkiset yliopistot menee sääntöjen mukaan ja ostettuja kursseja ei pahemmin tapahdu ja julkisiin yliopistoihin kaikki haluaa. Niihin on tietty sitten vaikee päästä.

Mulla ainakin tulee yksityisestä yliopistosta mieleen sellanen et se on huipputasoa ja haluisin mieluummin sinne mut ei tosiaan täällä.

No tästä peruskoulusta. Täällä ei oo mitään sellasta opestussuunnitelmaa mitä seurataan, eli jokaisen opettajan pitäis opettaa luokalleen samat asiat samassa järjestyksessä ja pitää samoja kokeita. Ei täällä semmosta vissiin oo. Tai en tiedä onko ja jos on niin valvotaanko tätä opetusta mitenkään?

Oon aikasemmin näitä koulujuttuja miettiny, koska Maurilla ei oo mitään matematiikka päätä eikä numero hahmottamista. Esimerkiks jos pelataan korttipeleistä kasinoa, jossa pitää tehä pieniä yhteenlaskuja, kuten mikä plus mikä on 13 et saan ne kortit itelleni tällä kuninkaalla joka on numero 13. Niin tämmönen lasku on ihan melkein mahdoton Maurille. Mun piti myös alkuun opettaa mitä numeroita on jätkä, akka, kurko ja ässä. Suomessa, kun pelattiin jotain lautapeliä missä heitettiin noppaa ja Mauri sai 6 niin Mara sit kysy et paljon toi on. Tottakai kaikki oli vähän silleen et öööö kuus??? Ei vaan hahmottanu sitä. Jos käydään ulkona syömässä ja ku ollaan valmiita ja odotellaan laskua ni mä aina mietin ihan vaan huvikseni, et paljonkohan tää meiän ruoka makso ja lasken sen jo valmiiks päässä ennen ku lasku tulee pöytään. Mut jos kysyn Maurilta et "Paljonkohan tää meiän ateria makso?" Niin vastaus on aina en mä tiedä. Sama jos käydään kaupassa. Lasken jo huvikseen valmiiks paljon kamat tulee maksamaan ja Mauri sanoo en tiedä. Tai siis tämmöset asiat vaan jotenkin opitaan automaattisesti Suomessa :D Kaikki mun kaverit miettii rahajuttuja ja laskeskelee tämmösiä pikkulaskuja päässä. 

Oon usein vaan kelannu et onks Mauri oikeesti vaan tosiaan näin tyhmä? Mut tässä pikkuhiljaa on tajunnu et se koulutus minkä Mauri on saanu, on ihan surkee. Ja jo se et Mauri oppi englannin ilman kouluja itekseen on mielettömän hienoa ja varsinki tässä maassa. Ja nyt se opettaa sitä englantia ja opiskelee sitä varten itekseen grammaria. Niinku VAU.

Ei mikään ihme et aina ku puhun miten tykkäsin käydä koulussa ni Maurin reaktio on et mä VIHASIN koulua.

Tossa maailma on katsojan silmässä blogin tekstissä on myös esillä pari lukua. 
2014 melkein 10% 15-vuotiaista ei osannu lukea.
Kelaa jos sun pihassa asuvista lapsista joka kymmenes ei osais lukea. 

Ja sit otetaan esille myös että jotta olisi 100% lukutaitoinen ihminen niin sen pitäis osata myös sit kyseenalaistaa lukemaansa, kirjottaa ja kertoa niistä mielipiteitä, kirjottaa CV tai työhakemus, osata ettiä tietoa netistä esim. googlen kautta tai tietää mite vastata sähköpostiin. Niin jopa 92% ei näitä osaa.
Miettikää oikeesti, ihan hullua.
Ton ku luin ni tuli mieleen, et onkohan niin et tietoo byrokratiasta ei löydy tai on vaikeeta löytää vai onkohan vaan niin et Mauri ei osaa tietoa ettiä ja kysyä oikeita kysymyksiä?

Ja sit kaikkein älyttömintä on et ne jotka ei tämmösiä "perusjuttuja" osaa niin ei ees tajuu et ne olis hyvä osata tai et on omituista kun niitä ei osata. Ei tietenkään edes ajatella vältsisti koko juttua. En mäkää esimerkiks mieti et oonpa surkee ku en osaa viljellä riisiä vaikka jossain maassa se on elinehto. Tosin voisin sit googlata et miten viljellään riisiä. Mauri olis vaa et en tiedä, eikä se sitä rupeis ees selvittämään, ku mä ite googlaan aina kaikki ja luen monesta paikasta miten asia on et varmasti saan oikeen käsityksen :D

Tuol tekstissä käydään myös sit läpi tätä opiskelun historiaa ja 70-luvulla, kun rupes yleistymään paremmat elämät ni tuli yhtäkkiä miljoonia lapsia, jotka piti laittaa kouluun. Ja sit ei ollu tarpeeks päteviä opettajia, koska ei ollu tarpeeks yliopistoja, jotka olis niitä opettajia kouluttanu ni sit otettiin tyyliin kadulta joku nainen et hei moi haluisitko opettajaks. Palkka on sama ku kaupan kassalla mut saisit duunin. Kelatkaa et 70-LUVULLA! Paljoo kiinnostaa opiskellakkaa joksku opettajaks jos palkka on sama ku kaupankassalla. En tiedä miten toi palkkaus sit on nykypäivänä. Mauri sano et aika surkee.

Tiiättekö ku meikällä vaa AHAA lamput avautu pään sisällä ja tajusin et vitsi on muuten loppupeleissä oikeesti vaativaa asuu toisessa kulttuurissa ja toisen kulttuurin omaavan kanssa ja vitsi miten Mauri on varmaan tuntenu ittensä ulkopuoliseks sillon, ku asuttiin Suomessa. Ja on ihan hullua miten eri lähtökohdista me molemmat ollaan ja silti osataan nyt elää semmosessa yhteisessä ymmärryksessä. 
Jotenki mieletöntä.

Sitku osaan Portugalia ni pystyn enemmän perehtymään tämmösiin asioihin et nyt on aika niukat resurssit.

Ihan tiedoks mä aina käännän Maurille nää tekstit ennen ku julkasen ja kysyn siltä et loukkaaks tässä tekstissä joku sua ja aina sanoo et ei loukkaa et tottahan kaikki vaan on.

4 kommenttia:

 1. Mulla oli kirjekaveri Brasiliassa joskus muinoin, ja muistan hänen kertoneen julkisista kouluistauurin piirtein samaa. Kuulemma kaikki hallitukselta tuleva oli ihmisten mielestä huonoa. Kaverini itse kävi yksityistä koulua, kun perheellä oli rahaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja mihinkään hallituksen juttuihin ei luoteta. Mukaanlukien kaikki vaalit :(

   Poista
 2. Meillä kotona porukoilla vaihtari Chilestä, tiedoissa luki et enkkua opiskellu 5vuotta ja luonnistuu hyvin. No kasvotusten sekin asia selvis et juu ei tosiaan samaa tasoo ku meillä Suomessa,tähän matikka asiaan törmätty kanssa, joskus ihan säälittää mutta kulttuurieroistaki se on kii :/
  Uus lukija tässä blogissa mutta niin mukavaa luettavaa! Tsemppiä sinne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Joo on se vaikeeta ymmärtää ennen ku sen ymmärtää ja kokee miten surkee koulutus monessa maassa on. Jos on koulutusta ollenkaan. Jos hän osaa koulun takia edes vähän englantia on Seki jo ihan huippujuttu!
   Mutta äkkiä sen kielen oppii kun on pakko :)

   Tsemppiä teille!

   Poista

Lähetä nyt edes vaikka terveisiä! :)