perjantai 25. marraskuuta 2016

Maurin kulttuurishokit Suomessa

Käytiin pulkkamäessä
Mä tykkään ite katella videoita ja lukea tarinoita ulkomaalasista Suomessa ja kuunnella mikä niistä oli outoa ja mikä ihan huippua ja mä tiedän etten oo ainoo ketä nää kiinnostaa, joten mä kyselin vähän Maurilta sille mieleen jääneistä kummallisuuksista ja kokosin niistä tämmösen listan..

Ensimmäinen lumienkeli
Täällä Brasiliassa on ainaki Maurin kavereilla tapana vaan soittaa seittemältä illalla et hei grillataaks tänään? Ja hei grillataan vaan! Sit odotellaan ensin se 2-3 tuntia et kaikki kaverit on saatu kiinni ja auton kyytiin ja sit mennään kauppaan ostaa grillattavia, grillaus alkaa siinä joskus puolenyön aikaan ja kotona ollaan viideltä aamulla.
Mauri oli ihan järkyttyny et Suomessa kaikki suunnitellaan viikkoja etukäteen! Et ei mitään spontaania vaan tapahdu. Yritin sit siinä selittää et kultarakas ku mun kaverit on kaikki TÖISSÄ, niin ei sitä vapaa-aikaa vaan ole kaikilla yhtäkkiä samaan aikaan.

Käytiin Lapissa kävelee lumikengillä.
Täällä naiset on aikalailla raakaa lihaa mitä miehet häpeemättä kyttää ja huutelee ja viheltelee perään. Ei paljon ujostella. En tiedä et tykkääks naiset tästä vai onks se epämiellyttävää? Veikkaan et on niitä jotka rakastaa huomioo ja sit tietty niitä vastakohtia mitkä on ihan feministejä, eikä siedä ollenkaan ja sit on minä joka ei ees tajuu jos joku huutelee sulle jotain.
Suomessahan tää ei ookkaa näin. Mikä oli kuulemma tosi kummallista. Ees baarissa miehet ei käy vaan sun takapuoleen kiinni et ihan uskomatonta! What's wrong with finnish men? Are they not attracted to girls or what?
Mauri on Suomea markkinoinu täällä Brasiliassa aika paljon sanomalla et Suomessa naisia oikeesti kunnioitetaan. Siltä siitä ainaki tuntu ja Maurista se oli tosi helpottavaa, ettei tarvinnu pelätä baarissa jonku ällön käyvän muhun käsiks :D Sanoinki sille et ei me suomalaiset muikkelit ihan avuttomia olla, et voi sitä äijä parkaa joka sattuu kahmasemaan ja joutuu mun kavereitten vihan kohteeks.
Tästä Mauri tykkäs. Ei ollu ikinä mikään ongelma jos halusin lähtee kavereitten kanssa vähän pilettää.

Tuliaisia Lapista
Me ei Suomessa oteta synttäreitä ja tämmösiä pikkukekkereitä nii vakavasti et kahvia ja kahviherkkuja pöytään, jos joku sattuu tulee kylään. Mä kyllä leivon aina kaikille kakkuja ja kutsun lähimmän suvun sit sille tyypille kahville kuka ikinä suvusta juhliikaan. Tähän mun määräilyyn et suku pidetään kasassa on kyl onneks totuttu hahah.
Mut eihän tää Maurille riitä! Missä bileet? Miksei grillata! Miksei kutsuta kavereita kylään ja juhlita urakalla?!
Ees uusvuosi ei oo mikään iso juttu jos et haluu käyttää syynä ryyppäämiselle. Se on nakkia ja perunasalaattia ja sauna. Jos saunasta tykkää.
Täällä kaikki tämmönen speciaali on isompi juttu ja sitä Maurilla tuli Suomessa ikävä.

Kevät kävelyllä. Kesän eka jäde ja Maurin lemppari. SALMIAKKIJÄÄTELÖ!
Jos sit kuitenkin järjestetään jotkut kekkerit tai pyydetään ihmisiä syömään ni Suomessa istutaan valmiiseen pöytään. Nopeesti sisään ja nopeesti ulos. Pari huonoa vitsiä välissä. Ja se on siinä.
Mitä?? Tää oli kuulemma kans ihan shokki. Meiän suvussa jouluki on yleensä melkein tunnissa ohi.
Ruoka ja lahjat. Jonain jouluina ollaan innostuttu koko suvun kanssa lautapeleistä. Se oli mukavaa.
Täällä jos kutsutaan syömään ni ruokaa alotetaan vasta tekemään ku vieraat istuu sohvalla oluet kädessä. Ja tää illallinen venyy moneks moneks tunniks ja siinä huutonauretaan ja kerrotaan tyhmiä juttuja.
Tää oli itseasiassa mulle shokki, ku kuvittelin pääseväni illalliselta pois tunnissa ja se venyki neljään tuntiin portugalia mitä en ymmärtäny. Vähän väsytti sen jälkee.

Geokätköilyä!
Nukkumaan mennään ajoissa.  Lapset 8-9 ja aikuiset 10-11 viimeistään. Brasiliassa lapset kukkuu viel 3 aamuyöllä. Ei mitään sääntöjä. Mauri oli ihan pullolla päähän lyöty ku olin yheksältä jo niin väsyny et menin vaa sänkyyn.
Nyt se onneks ymmärtää et Suomessa on pimee melkein ympärivuoden ja se määrä mitä me töissä töitä tehdään Suomessa on ihan USKOMATON verrattuna tähän maahan. Vapaata on sillon tällön. Vaan harvalla on nykyään viikonloput vapaat tai pyhät vapaat. Et me vaan ollaan tosi väsyneitä.
Ja viikko putkeen kuuden aamuvuoroja ei piristä ketään.

Tehtiin pyörälenkki
Suomalainen musiikki. Miks me kuunnellaan masentavaa musiikkia masentavassa maassa. Sanoin et me kuunnellaan meiän mustalle sielulle sopivaa musaa.
Toinen mikä Mauria häiritsi oli et modernissa musiikissa käytetään vieläkin 80-luvun elementtejä. Esimerkiks syntikkaa metallissa. Aina ku radiosta tuli joku suomalainen biisi ni siitä löyty joku elementti mille Mauri nauro.
Mut onhan meiän musiikki persoonallista, ihan totta :D

Tottakai piti käydä Virossa
HILJASUUS! Mauri sano et Suomen hiljasuus oli TOSI äänekästä! Ihan ku koko maailma olis pysähtyny ja se eli yksin maapallolla. Et se oli ihan käsittämätöntä, miten joku maa voi olla näin hiljanen. Lentokentälläkää kukaa ei puhunu! Iski kasvoille ihan huolella!
Muistan ku Mauri kesällä pyöräili rantapuistoon kitaran kanssa, mut oli niin hiljasta ettei raukka kehdannu ruveta soittamaan!
Mainitsi vielä et yks mikä tässä ylimaallisessa hiljasuudessa oli parasta et räpättäviä moottoripyöriä ei näkyny! Täällä ne pitää ihan hirveetä meteliä ja se reikänen pakoputki kuuluu kilometrien päähän.
Täällä on kokoajan jotain taustameteliä. Koirat, papukaijat ja muut linnut. Koko ajan porataan ja rakennetaan. Nyt tätä kirjottaessa kukko kiekuu, joku hakkaa vasaralla jossain kaukana ja koira haukkuu takavasemmalla. Ja naapuri huutaa puhelimessa.

Piti saada vähän luxusta ni käytiin Haikon kartanossa kylpemässä.
Se aamupala oli molempien lemppariasia.

Sit pari juttua josta Mauri tykkäs tosi paljon.

Tuparit, lohi, lumi, se et kaikki on uskomattoman laadukasta, ihmiset on älyttömän ystävällisiä ja mukavia vaikka ovatkin hiljasia jurottajia, Se et voi vaan sanoa MOIKKA, ku lähtee kotiin eikä tarvii halailla ja pussailla ja tehä sellasta showta jokakerta.
Kaikkien kodit on niin mukavia ja kotosia. Suomalaiset sisustaa tunteella ja taidolla.
Lattialamput ja niitten antama tunnelma. (Tääl ei myydä missään...)
Olut. Meillä on uskomattoman hyvät oluet. Ihan perus oluet.
Kaikki puhuu englantia! KAIKKI. Kaupan kassatki puhuu englantia!
Tästä Mauri sano et meiän pitäis olla tosi ylpeitä siitä, koska se ei oo mikään itsestäänselvyys.
Juhannus grillailua! Käytiin myös juhannus saunassa.
Ja nyt mä kerron pari jotka mä muistan erityisen hyvin Maurin Suomi elämästä.

Brasiliassahan heitetään wc paperit roskikseen. Joten, kun Mauri tuli Suomeen ni en halunnu sanoa sille, että "sitten, kun oot pyyhkiny ni paperit voi heittää pönttöön" vaan sanoin, että pönttöön voi sit heittää kaiken ylimääräsen -if u know what I mean-
Tulin sit töistä kotiin ja Mauri sano et "I tried if the toilet sucks in potatochip bags also. It didn't"
Ei menny tukkoon. Jälkeenpäin oon miettiny et miksen vaa sanonu et wc paperit voi heittää pönttöön. Kai mua jännitti ihan sikana se et Mauri muutti mun luo Suomeen, enkä ajatellu.

Käytiin kurkkaa myös jos Ruotsin kuninkaallisia olis näkyny
Meillä kävi hyvä tuuri ja lunta sato ihan hirveesti heti seuraavana yönä ku Mauri mun luo saapu.
Sanoin sit Maurille ennen, ku lähin töihin et käy kävelemässä, siel on tullu ihan hirveesti lunta!
Mauri oli ottanu videokuvaa ku käppäili kadulla ja huomasin videosta et siellä se kävelee autotiellä hahaha. Vaikka toisella puolella tietä olis kävelytie! Brasiliassa, ainakaan Maurin kotikaupungissa ei mitään kävelyteitä ole.
Sanoin sit Maurille, et sä et voi kävellä autotiellä et se on varsinki näin talvisin aika vaarallista ku on liukasta. Ei ollu tullu ees mieleen et toisella puolella tietä on oikeesti hyvä tilava kävelytie.

Se et Suomessa voi loukata ittensä tosi pahasti liukastumalla. Miten maa voi olla liukas?? (Kyl Mauri sit sen liukkauden itekki koki)

Käytiin joskus keskustelua siitä mitä eläimiä Suomessa on ja sitku kerroin et tääl on karhuja ni siitä alko Maurin karhupelko.
Meiän kodin lähellä on metsä, missä on hyviä lenkkipolkuja. Mauri sit kävi lenkillä aika usein siel mettässä. Yks päivä se tuli ryminällä kotiin ja sano et "I saw this print on snow and Im pretty sure it was bears. I didn't stay there to find out!" Ei auttanu vaik monta kertaa kaikki sano sille et ei täällä meilläpäin oo karhuja :D Et se oli varmaan koiran tassunjälki. Vielä tänäkin päivänä Mauri on ihan varma et se oli karhu.

En muista oliko kaverin synttärit vai tuparit.
Oravia myös rupes pelkäämään, ku kerran yks kurre takapihalla hyppäs puusta Maurin lähelle uteliaana. Kuulemma aiko hyökätä.

Maitopurkkien avaaminen ei ollu mikään helppohomma.

Glögi ei oo hyvää kun sitä juo kylmänä jääkaapista luullen et se on mehua.

Astianpesukoneen täyttö vaati harjottelua. Tavaroita ei vaan heitetä sinne.

Ja se ensimmäinen kerta ku Mauri sano ettei tunne omia varpaitaan :D

Kuvia Maurin Suomivuoden varrelta. Se oli hyvä vuosi :)

14 kommenttia:

 1. Ihana postaus!
  Kivoja kuvia ja paljon kulttuurishokkia. Hauska lukea tätä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli myös hauska muistella näitä ja katella vanhoja kuvia!
   Päivä lähti hyvin käyntiin :D!

   Poista
 2. Sinulla on ihanan villi ja persoonallinen, ja kuitenkin selvà kirjoitustyyli, jota on tosi kiva seurata!
  Minulla oli nuorena niin tiukka suomenmaikka, ettà en vielàkààn yleensà innostu kaikenmaailman kielellisistà syrjàhyppyistà, mutta sinun kysymyksessàsi voi tosiaan puhua tyylistà. Pistà kasaan jotain tukevampaa, niinkuin kertomuksia, ja jos se onnistuu, niin jatka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihanan kannustava kommentti. Apua mä en ees tiedä mitä tähän vastaisin. Mulla ei oo ikinä tullu mieleenkään, että kirjottelisin jotain tukevampaa niinkuin sanoit. Oon saanu nyt blogin kautta tosi paljon positiivista palautetta, mikä on jotenkin todella uskomatonta ja yllättänyt mut täysin! Oon saanu tästä blogiin kirjottelusta tämmösen uuden nautinnon ja huumeen. Joten kuka tietää mihin tää raapustelu mut loppupeleissä vie! Kiitos ihanasta kommentista, antoi ajateltavaa :)

   Poista
 3. Tää oli niin hauska! Pari kertaa hekottelin ääneen tässä aamupalapöydässä. Aika monia samoja kokemuksia, mitä aussisiipalla oli meidän Suomessa asumisen aikana, kuten just esim. tuo että juhlissa voi vaan sanoa heipat ja lähteä menemään :) Ja itselle oli vähän shokki täällä Ausseissa miten kauan myös esim. illallinen jonkun kotona voi kestää. Vaikka ei täälläkään varmaan kestä yhtä kauan kuin Brasiliassa :) Ja masentavassa maassa kuunnellaan masentavaa musiikkia, niin se vaan menee, ei se saarivaltioiden reggae esim. oikein sovi Suomeen :)

  VastaaPoista
 4. "Maailman nopein kansa" vai miten se meni :D Kerran ajeltiin talvella kauppaan Suomessa ja ilma oli semmonen sininen. Ni Mauri sano et nyt ymmärtää täysin miks suomalainen musiikki on mitä on. Koska siihen maisemaan olis sopinu täydellisesti joku melankolinen musiikki :D

  VastaaPoista
 5. Miksi Maurin asuminen suomessa jäi vaan vuodeksi? Vai oliko teille selvää, että lopulta sinä muutat sinne? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alunperin Maurin piti tulla vaan käymään Suomessa, mutta sit asiat loksahti niin että muuttikin Suomeen. Vähän reilu vuosi muutosta Mauri meni käymään kotona ja tarkotus oli tulla takasin parin kuukauden jälkeen, mutta saisin töitä ja löys kämpän joten muutettiinki sit tänne :D Aina oli ihan selvää että muutetaan Brasiliaan, sanoin sitä alusta asti. Kaikki tapahtu vaan nopeemmin mitä oltiin ajateltu :D

   Poista
 6. Tää oli hauska :D harmi vaa ku lähitte sinne just ku tultiin Aatsin kans kuvioihin :D
  -Siru

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! :( No mut kesällä oon 4 kuukautta Suomessa ni kyllä siinä kerkee vaikka mitä! :)

   Poista
 7. Jäin miettimään, miten pitkä työviikko siellä on, jos Suomen työmäärä vaikuttaa Brassimenoon verrattuna isolta. Musta kun tuntuu, että Suomessa asuessa sentään aika usein oli vapaita iltoja ja viikonloppuja mutta Perun 48 tunnin työviikko plus kaikki sen päälle kotona omalla ajalla tehtävä työ on olleet aika shokki. Olen opettaja. Plus ihmiset viettää Limassa tuntikausia liikenneruuhkissa matkalla töihin tai sieltä kotiin, lauantaisin on useilla (vähän normaalia lyhyempi) työpäivä jne. Siellä teillä toivottavasti on rennompaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en osaa tohon työviikkoon kauheen hyvin vastata, musta kun tuntuu että ne vaihtelee ihan hirveesti. Mutta esimerkiksi neljän tunnin työpäivät on ihan normaaleja.
   Mut työ itsessään ei täällä ole läheskään niin rankkaa kun Suomessa. Täällä 4-5 ihmistä tekee yhden ihmisen työt (ja Suomessa yksi ihminen tekee varmaan kolmen ihmisen työt.. siltä ainakin tuntuu) joten aika rennolla otteella mennään. Työmatkoihin tällä saarella saattaa mennä 30km matkassa 1-2 tuntia riippuen ruuhkasta ja vuodenajasta, mutta tää ei oo mikään Sao Paulo tai muu suurkaupunki jossa tilanne varmaan todella kaoottinen.

   Poista
 8. Kiva postaus! Oon lukenut pari sun juttua nyt tassa ja niita on kylla hauska lukea. Sun kirjoitustyyli on niin rempsea ja voin samaistua jotenkin nain ulkosuomalaisena aika moneen sun ajatukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla!
   Varmasti löytyy joitain samoja mietteitä ja hämmästyksiä, ei kai sillä väliä mihin maahan sieltä Suomesta muuttaa, kaikki on kuitenki aina uutta :D

   Poista

Lähetä nyt edes vaikka terveisiä! :)