torstai 29. joulukuuta 2016

Miten käyttäydytään Brasiliassa

Jouluna mokailin minkä kerkesin ja tein kaikenmoisia "etikettivirheitä" ni aattelin koota tämmösen listan mahdollisista virheistä ja mitä kannattaa tehä, jos joku Brasiliaan vaikka joskus lomalle lähtee.

1. Vaikka kieltä ei puhuisi niin peukalolla pääsee pitkälle. 
Tilanne voi olla ihan mikä vaan, mutta jos peukkua näyttää niin se on aina jees.
Joku päästää sut tien yli -peukku, ruoka on hyvää -peukku, joku huutelee sulle kadulla -peukku, joku auttaa sua jossain -peukku, et tarvii kuittia kaupasta ja luikit jo ulko-ovelle päin -peukku.
Jokapaikkaan vaan peukku.
Mutta älä vaan näytä peukun pahinta vihollista, Ok merkkiä.


OK merkki tarkottaa persreikää tai sellasta ironista "haistavittu" peukkua. 

2. Kengät pidetään jalassa. 
Jos sut kutsutaan kylään, ni pidä kengät jalassa.
On tosi törkeetä, jos otat kengät pois jalasta. Se meinaa sitä et ihan ku asuisit kyseisessä talossa tai omistaisit kyseisen talon.
Maurin paraskaveri pitää täällä Maurin äitillä kengät jalassa vaikka tyyppi on Maurille enemmän veli ku kaveri. Kengät lähtee jalasta vasta, jos kaveri jää vaikka yöksi ja menee sänkyyn.
Mä oon jo niin sukua et otan kengät pois Maurin äitillä ja iskällä. Ja niin tekee muuten Mauriki nykyään, ku meillä kotona ei pidetä kenkiä :D
Kuljin viikon kengät pois jalasta ku saavuin ekan kerran Brasiliaan ennen ku tajusin et näin ei ehkä kuulu tehä.

3. Kaikki jaetaan.
Jos meet pubiin tai baariin, ni älä tilaa vaan itelles sitä litran pulloa. Se on tosi outoa jos jokainen pöydästä tilaa oman ison pullon, ku se litra on tarkotus jakaa pöydässä istuville. Pullon mukana tuodaan aina pienet olutlasit. Ostakaa sit uus pullo ku edellinen loppuu.
Jos olut ei oo jääkylmää niin sen voi palauttaa.
Jos olut on jääkaappikylmää niin brasilialaiset sanoo oluen olevan kuumaa. Siks ennen oluen hörppäämistä kotona, oluet laitetaan pakastimeen.
Ja se joka ensimmäisenä kaataa itelleen pullosta sitä olutta, niin hänen on myös tarkotus kaataa muillekin pöydässä istuville se olut.
Jouluna oli vähän noloa, kun Maurin isä pyys jos leikkaisin sen kakun minkä leivoin.
Leikkasin joo ja laitoin itelleni palan ja menin takas istumaan. Mut mun odotettiin leikkaavan koko jouluseurueelle ne kakkupalat ja jakamaan lautaset sitte henkilöille. Enhän mä tätä tajunnu ennen ku vasta myöhemmin. Sanoin kyl sit siinä et sori sori en tajunnu. Suomessa otetaan ite omat ruuat lautaselle!
On myös ravintoloita, jossa listalta tilataan vähän kaikennäköstä ruokaa KAIKILLE! Nää monet ruuat tuodaan sitte pöytään ja siitä jokainen saa omalle lautaselleen rakentaa oman annoksensa.
On normaalia ja automaattista, että kun joku syö tai juo jotain, ihan mitä vaan ni aina kysytään kaikilta paikalla olevilta et haluuksä? Myös lapset on jo oppinu tähän, et saattaa joutuu jakamaan karkkinsa aikuisten kanssa.
Muistat vaan, että KAIKKI jaetaan.

Ensimmäinen kokemus kaiken jakamisesta oli Chimarrao.

Chimarrao
Tätä yrttistä teetä juodaan täällä Etelämmässä Brasiliassa ihan urheiluna. Tää kuppi ja kahen litran termari täynnä kuumaa vettä otetaan jokapaikkaan mukaan. Puistoon, rannalle, oppitunneille, shoppailemaan. Aina on aikaa Chimarraolle. 
Kuppi täytetään kuumalla vedellä ja annetaan tyypille. Tyyppi juo sen tyhjäksi ja se täytetään uudelleen vedellä ja annetaan uudelle tyypille.
Ekana olin vähän et aika ällöö jakaa tätä monen tyypin kanssa, mut eipä oo tullu tauteja. Kaikkeen tottuu.
Toinen outo jakamistilanne sattu pubissa. Meitä oli kolme ja Mauri kysy et haluunko Caipirinhan. Sellanen lime-ruokoviina drinkki. Olin et joo kyl mulle drinkki maistuu ja sit me kolmisteen tilattiin yks drinkki. Niinku. Mitä?

4. Ah joo. Ei kannata kauheen kovaan ääneen ihailla Suomeks kuuta. Cu on portugaliks persreikä.

5. Yritäppä ojentaa kättä tutustuessasi uuteen ihmiseen, joka on jo valmiiksi miehesi tai tuttusi tuttu.
Tästä tulee vaan epämukava olo kaikille, joten rohkeasti halaamaan ja pussaamaan.
Mulle nauretaan vieläkin, kun ekaa kertaa ikinä tulin Brasiliaan ja näin Maurin ja tarjosin kouraa reippaaseen käsien heilutteluun ja Mauri kauhas mut isoon sylii ja pussas poskelle.
Tein tän saman virheen myös Maurin isän ja veljen kanssa.. ja äidin. Ja äitipuolen. Aikalailla kaikkien kanssa. Ei sitä helpolla sinnikäs suomalainen rupee halailemaan.

6. Musta on virhe pakata Brasilian matkalle ne kaikkein hienoimmat hepenet. Ellet sitten mene jollekin rikkaiden saarelle tai rikkaiden alueelle lomailemaan. Ei kukaan täällä merkkivaatteilla leveile. Tai no jotkut joo, mut jos oot turistin värinen eli blondi vaaleilla silmillä ja sulla on päällä hienoja vaatteita ja koruja ja valkosia puhtaita kenkiä ni. No eihän siinä hyvin käy.
Mukavuus kunniaan. Pakkaa kaikki topit ja legginssit matkalaukkuun, koska täällä on okei käyttää leggareita housuina.
Tähän samaan kategoriaan kuuluu myös rahojen vilauttelu ja kalliin järkkärikameran kanniskelu laukun ulkopuolella. Älä.

Ostin just uudet kengät ku oli alessa

7. Älä vedä perskännejä. Ei kukaan muukaan vedä. Se on vaan tosi noloa.

8. Ei kannata olla ajoissa missään. Stressaat ja ärsyynnyt vaan sit ihan turhaan ku odotat ja odotat ja mitään ei tapahdu.
Maurin äiti oli tunnin myöhässä lääkäriltä ja oli silti ajoissa. 
Mun kaveri laitto mulle neljältä iltapäivällä viestiä et lähtee nyt tulemaan ja oli melkein kolmen tunnin päästä oven takana. Matkaa 5 minuuttia autolla.
Meiän piti olla kuudelta illalla Maurin iskällä grillaamassa ja lähettiin Maurin äitiltä vasta kaheksalta illalla.
Aamulla Maurin veljen piti olla 8.30 työhaastattelussa, mut lähti sinne vasta 9.30 kotoota ja oli ajoissa. Ja sai työpaikan.

9. Älä hermostu kaupassa. Jonot on pitkiä joo ja kassat hitaita joo, mut ketään ei hyödytä et hikoilet ja puuhkutat edessä olevan niskaan ja kiroilet vieressä olevalle tyypille ettei näin IKINÄ Suomessa.

10. Vanhukset ja lapsiperheet saa kiilata bussiin ja niille on omat kassajonot kaupoissa, niin kattele kylttejä kassojen yläpuolella.

+1 Ihan vaan ku ei stressaa ja hymyilee paljon ja heiluttelee sitä peukaloa ni kaikki menee just hyvin.

Tähän loppuun.

Mun kaveri on tulossa lapsensa kanssa kylään helmikuussa ja oon niin superinnoissani. Mut vitsi mua ottaa päähän, ku kaveri onnellisena laskee facebookissa päiviä et JES KOHTA ON LOMA IHANAAAA! Ni tulee kommenttia et mitä sä sinne Brasiliaan lähet, siellä on vaarallista, varsinki ku et ota miestäs mukaan. Samaten töissä saa kuulemma selitellä miks lähtee Brasiliaan, ku ei kellään oo paikasta mitään hyvää sanottavaa. Siis kaikki fakta on tietenkin otettu uutisista missä näytetään lähinnä Rion faveloja.
Oikeesti jos ihmisellä on vähän järkeä päässä ni täällä selviää ihan yhtähyvin ku Helsingissä asuessa. Ei kukaan ammu sua samalta seisomalta ku astut lentokoneesta ulos. Tai ryöstä.
Missä sä muka oikeesti oot nykypäivänä varmassa turvassa. No et missään.

Ps. Kaikki vinkit omakohtaisia mokia. Oppikaa minun virheistä.

Ai fak vielä yks! Älä heitä vessapapereita pönttöön tai juo hanavettä!


11 kommenttia:

 1. Vähänkö olen innoissani tulossa! Leevikin kysy just nukkumaan mennessä et montako yötä on et tullaan. Mä oon ehkä vähän omituinen, mut en silleen osaa pelätä. Aikamoista on Euroopassakin viimeaikoina ollut..

  VastaaPoista
 2. Ollaan varmaan molemmat sit yhtä ?tyhmiä?, kun ei osata pelätä. Tottakai kannattaa olla varovainen ihan sama missä asuu, mut mitä siitä tulee jos pitäs vaan pelätä, koska on kuullu sitä ja tätä.. ja enemmän mä varmaan jossain Helsingin isossa häppeningissä jännittäisin et mitä jos... kun sitten täällä omassa kodissa :D

  VastaaPoista
 3. Kyllä sä olet niin mainio :D
  Kohdat 2. ja 5. pätevät myös Saksassa ja olen joutunut kamppailemaan molempien kanssa. Halaamisen ja kättelyn ero on muuten häilyvä: bileissä ekaa kertaa tavatessa on ok kätellä mutta lähtiessä kuuluu halata, koska nyt tunnetaan. Joskus olen suomalainen ja päätän vain kätellä kaikki erityisesti miehen sukulaiset. Ja toisina päivinä taas halaan tarkoituksella kaikki ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhaha kiitos! Joskus kokeilin sanoo vaa moikka ja heilauttamaan kättä ku oltiin lähdössä pois. Eihän siitä mitään tullu vaan kaikki pitää lähtiessäkin halata ja pussata. Ne jotka ei oo ihan lähimaastossa halaamassa ja pussaaamassa ni lähettelee sit lentosuukkoja.
   Lirissä oon siinä vaiheessa ku jotkut vanhemmat ihmiset antaaki molemmille poskille suukon ja toisen suukon alkaessa olinki jo vetäytymässä pois!
   Mauri tykkäs ku Suomessa pärjäsi yhellä tervehdyksellä :D

   Poista
 4. Ihan huikea blogi, oon seurannut siitä lähtien sun seikkailuja kun linkitit tän ulkosuomalaisten blogeihin. Niin hulvatonta settiä etten kestä!
  Ootko omakohtaisesti kokenut seiskan? ;)
  Ja pieni stoori vielä tähän loppuun. Mun italialainen kaveri tapas netissä brassitytön, joka aika pian saapui Italiaan tätä kaveria tapaamaan, vaikka mistään vuosisadan rakkaustarinasta ei ollutkaan kyse. Olin jo silloin ihan että what, miten joku brasilialainen tuosta noin vaan lähtee Eurooppaan. Italiassa hän ei kertaakaan ottanut ulos lähtiessä mukaansa kuin kännykän, vaan oletti että mies maksaa kaiken. Ihan heti ei olis niistä legginseistä ja peruspaidoista voinut päätellä, että pätäkkää löytyy, mutta pakko kai sen oli aika rikas olla... Ja näiden sun tekstien jälkeen oon jälkikäteen alkanu ymmärtään kyseistä brassineitoa vähän paremmin :D
  Lystiä uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä tuli pienet tequilaöverit vedettyä viikko sen jälkeen kun ensimmäisen kerran Maurin tapasin. Nyt jo ehkä vähän naurattaa 😂 Sillon hävetti.
   Joo tyttö oli varmasti rikkaasta tai ainakin varakkaasta perheestä.
   Joo täällä on itsestäänselvyys, että poikaystävä maksaa KAIKEN. Tytön meikit, vaatteet, illalliset ja sellaset.
   Se on egojuttu. Maurin ego koki aika kovan kolauksen ku se olinki minä joka kaiken maksoi Suomessa ja täällä sillon, kun olin vielä turistirahoilla kylässä. Nyt kiinteet kulut maksaa Mauri ja liikkuvat minä.
   Hauskaa uutta vuotta !

   Poista
  2. Tääl on musta kalliitki vaatteet aika yleisesti semmosia halpisrääsyjä. Vaatteet on yleisesti oikeesti tosi kalliita.
   Ja leggareita käyttää kaikki. Ihan sama painatko 50 vai 150 kiloo ni legginssit on housut 😂

   Poista
 5. Hahaha, olipas huikea kirjoitus! Ihana lukea tällaisia kulttuurieroja aina, suomalaisena olo on joskus tosiaan hieman kiusaantunut ulkomailla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! No on väkisinkin kiusaantuneita tilanteita! Ennen reissuja pitäs olla sellanen tunnin intensiivikurssi maan tavoista :D

   Poista
 6. Peukuttelua ja pukeutumista lukuunottamatta loput kohdat pätee enemmän tai vähemmän myös täällä Italiassa! Tai ainakin Venetsiassa... Ja tuli juomien kylmyydestä mieleen kun poikakaveri tuli eilen töistä kotia VIIDEN KILON jääpalapussin kera, kuulemma Uuden Vuoden drinkkejä varten :D Italiassa ei liiemmin harrasteta jäitä, mut Mr. Chile laittais niitä jopa salmariin! Ihanaa tulevaa vuotta teille Brasiliaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi jäiden ostaminen ja niiden jokapaikkaan tunkeminen on ihan uskomatonta! Eilen oli grillibileet ja sinne ostettiin PAKASTIMEEN viisi kiloa jäitä, että oluet saa varmasti kylmäksi :DD!

   Poista

Lähetä nyt edes vaikka terveisiä! :)