maanantai 26. syyskuuta 2016

Voi fitun byrokratia

Nyt on tullu ongelmia Suomen puolelta ja viimeset kaksviikkoa oon ollu ihan hermorauniona täällä laillistuksien takia.
Käytiin paikallisessa toimistossa tarkotuksena laillistaa meidän avioliitto täällä. Virkailija katto hetken papereita ja sano et meiän vihkitodistus ei oo oikein lallistettu, siitä puuttuu leima. Ekana tietty kyseenalaistettiin, että ootko varma, koska paperi laillistettu just niinkun mulle Suomessa kerrottiin, että laillista näin.
Yritin sit seuraavana yönä ottaa yhteyttä puhelimella Suomen ulkoministeriöön, että mikä tässä on väärin, mutta en voi soittaa täältä Suomen palvelunumeroihin, ihan sama vaikka olis mitkä maakoodit puhelinnumeron edessä.
Laitoin sit säköpostia, johon vastattiin heti, että: "Ulkoministeriön jälkeen laillistettavat paperit on lähetettävän Brasilian suurlähetystöön Suomessa vielä laillistettavaksi" Tämä oli mulle ihan uutta tietoa. Kun sain paperin kouraan ulkoministeriön jälkeen Suomessa, soitin vielä perään ja kysyin et onko tämä paperi nyt Ok Brasiliassa ja sanottiin, että kyllä on. Joten huolettomana sen tänne lähetin käännettäväksi (josta myös soitin 4 kertaa eri numeroihin, että pitääkö paperi kääntää Suomessa vai Brasiliassa, vasta virallinen kääntäjä Suomessa ihmetteli, että minulle on sanottu Suomessa käännetyn paperin kelpaavan)
Ulkoministeriön henkilö pahoitteli ja sanoi, että lähetä paperi pikana, mutta ei antanut osoitetta tai muita yhteystietoja.
Lähetin sähköpostia suurlähetystöön kysellen osoitteita, koska nettisivuilta ei tuosta noin vain löydykään infoa. Sieltä ei minulle ikinä vastattu.
Mauri kävi sitten täällä ulkoministeriössä vielä kysymässä mitä tehdään, josta sanottiin, että maa kuuluu nyt Haagin sopimukseen ja paperi tarvitsee nyt Apostille todistuksen. Brasilian lähetystöllä Suomessa ei ole mitään virkaa tässä asiassa enää.
Tämänkin ulkoministeriö olisi minulle voinut sähköpostissaan kertoa! Mutta ei.
Nyt odottelen sitten vastausta maistraatista, että minne paperin lähetän, onko alkuperäinen paperi pakko lähettää vai riittääkö kopio esim. sähköpostilla todistuksen saamiseksi.
Pikana paperin lähettäminen maksaa 400realia eli 100euroa! plus vielä pikana tänne sen saaminen takaisin.
Ja nyt yritän selvittää mihin valitan ja lähetän pikapostien laskut, koska niitä en aio loppupeleissä maksaa, kun virhe on selkeästi tehty Suomessa.
Suomessa kun soittelin asioista numeroon ja toiseen ja kolmanteenkin niin hyvin usein puhelimeen vastannut ei osannut neuvoa ja auttaa ja usein lauseet alkoivat "En nyt ole varma, mutta luulisin..."
Mauri oli tänään soittanut maahanmuuttajien puhelimeen ja kysynyt, että mitä tehdään jos aikani turistina täällä oikeasti loppuu. Turistiviisumia voi kuulemma jatkaa, kunhan sen tekee hyvissä ajoin!
Käydään siellä keskiviikkona kysymässä mikä on seuraava toimenpide.

Jos kävis niin huonotuuri et turisitiviisumini loppuu ja jostain syystä sitä ei voida väliaikasesti jatkaa joudun lähtemään maasta 90 päiväksi. Ei riitä, että käyn Uruguayssa ottamassa leiman passiin.
Voin myös olla maassa yliaikaa, joka maksaa sakkona n.10realia per päivä. Sakko maksetaan sitten rajalla, kun tulen joskus Suomesta takaisin Brasiliaan. En tiedä hankaloittaako maassa yliaikaa oleminen sitten seuraavan kerran maahan pääsyä, luultavasti.


Mutta odottelen nyt vastauksia sähköpostiin ja kohta tiedetään mikä on seuraava etappi..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lähetä nyt edes vaikka terveisiä! :)