lauantai 11. helmikuuta 2017

Pantano do Sul - Etelän suo?

Edellisestä kielimuuri hermoromahduksesta on toivuttu ja maassa on rauha.
Oon ymmärtäny ettei kande olla niin ankarana itelleen, koska ite oon ainaki sellanen et jos johonki itteni joudun pakottamaan (kielen opiskelu) ni sitä en ainakaan tee.
Sitä paitsi oon myös ymmärtäny et en mä oo mitenkää surkee et Maurin slangit ja aksentti on vaan ihan syvältä (mitä oon kyllä aina sanonu).
Tää selvis sillä ku pelasin Duolingoa (Duolingo on appsi jonka kautta opitaan uusia kieliä. Ite tykkään ja suosittelen ihan vaikka jos haluu ruotsia kerrata) ja nauroin joillekki sanoille et "Hahah ette te käytä ees tämmösiä sanoja ikinä just joo" Ja Mauri sano et joo kyl noi on ihan yleisiä. Sit kysyin et miksen ikinä oo kuullu et käytät sit näitä? Koska Maurilla on tosi erikoisia slangisanoja.
Löytypä syy siihen miks ymmärrän esimerkiks bussissa välillä jopa aika hyvin mitä ihmiset puhuu mut Mauri ja sen kaverit. Ei toivoakaan.

Pari viikkoa sitte meiän naapuri tuli meille tosiaan kylään, koska kuuli et puhutaan englantia ja halus sitä oppia paremmin. No ykspäivä makoilin tässä sängyllä ja kattelin leffoja ku ikkunan takaa kuulu: "Ronjaaa I have invitation for youuu!" Se oli se sama naapuri. Pistin nopsaan housua jalkaan ja juoksin ulko-ovelle. Naapuri eli Debora kutsu mut rannalle ja minähän menin.
Joku olis voinu ehkä vähän ihmetellä suu auki ku naapuri tulee ikkunan taa pikku stringibikineissä mut ihan normaalia toimintaa näin rantakaupungissa.

Mutta keskeisin asia eli: minähän menin sinne rannalle. Otin aurinkovarjon ja Kangan mukaan ja sinne käveltiin. Mauri tuli sit perässä ku pääsi töistä.

Debora kerto et on samasta osavaltiosta ku Mauri ja on todella ujo. Ujo my ass. Debora muutti tänne joulukuun lopulla ja tuntee jo kaikki naapurit plus baarien omistajat. Mauri on asunu tääl nyt vuoden eikä tunne melkein ketään hahaahah. Et ei kaikki brassit oo yltiösosiaalisia.
Ja kuka ujo tulee ikkunan taa et moi mennäänkö rannalle tai kävelee ovesta sisään et mullekki sitä englantia?
Plus et Deboralla on silikonitissit, valkastut hampaat, tekokynnet ja menee jokapaikkaan pelkissä bikineissä. Anteeks mut ujo? Ei ainakaan mikään tyypillinen ujo.

No rupesin sit nauraa aika kovaan ääneen et sinä UJO et voi hyvää päivää mitähän meiän naapurit oikeesti ajattelee musta ja Maurista ku moni ei varmaan ees tiedä ketä tässä asunnossa asuu.
Naurettiin sit yhessä ku kerroin tarinoita suomalaisista ja siitä millasia me ollaan. Ei ollu ikinä kuulemma kuullu mitään sellasta.

Rannalla oli oikein mukavaa ja on kiva tietää et mun jutuille (mulle) nauretaan myös muissa maissa ja tuli myös itelleni hyvä fiilis ku pystyin tuomaan esiin sitä omaa persoonallisuutta jollekki muulle ku Maurille. Plus bonarina tajusin et tyyppi joka puhuu heikosti englantia on täydellinen opettamaan mulle vahingossa omaa kieltään. Monesti tuli se hetki ku Deboralla ei ollu sanat hallussa ja sit kokeiltiin brasiliaks ja sit piirtämällä hiekkaan ja selittämällä ku Aliaksessa konsanaan. Silleenhän sitä oppii jumaleissön.

Eli mulla on nyt virallisesti yks paikallinen kaveri! Kelatkaa sitä naiset ja herrat.

Meiän arki on tälleen kesällä ihan erilaista ku alkukesästä millon Mauri oli paljon töissä. Nyt töitä on ma-to 8-11 ja 11.30 Mauri on jo kotona. Joten mun omat arkirutiinit on menny vähän päin santeria, ku ei oo sitä sellasta luppoaikaa mikä pitäis täyttää tekemisellä, koska ollaan kokoajan Maurin kanssa menossa. Rutiineihin kuulu mm. tän blogin kirjottelu joten siks tulee tekstiä harvemmin, pahottelut siitä. Ei kuitenkaan tarkota sitä et inspis olis loppumassa tai kyllästyminen iskemässä tai tarinat vähenemässä. Oon vaan nyt ollu aika vähän kotona!

Meillähän on tavotteena siis käydä saaren kaikki rannat läpi. Eilen käytiin sit kurkkaamassa uus ranta nimeltä Pântano do Sul eli etelän suo? Vähän ihmetyttää kyl toi nimi koska kattokaa.

Onko tämä suo? Pienen googlailun jälkee selvis et 1700-luvulla se oli suo.

Kyseessä siis tämmönen pieni todella hiljanen kalastajaranta.
Kalaverkkoja oli pitkin merta ja ranta täynnä eri meriravintoloita.
Täällä on kuulemma tosi herkullinen meriruoka, varmaan siks ku saarta ympäröi meri.. heh heh ja ruoka on lähiruokaa. Enpä oo ikinä päässy maistamaan ku hinnat on ihan sairaita.
Täälläki ravintoloissa ateriat kahelle makso 150 realia ja siitä ylöspäin. Maksaisitko sä 150e kahen ihmisen ravintolaruoasta? Siihen hintaan sitä meinaa näillä palkoilla voi verrata.

Täällä on jotenki tajunnu et Suomessa sä voit ostaa ihan mitä vaan. Tarkotan et kaikki tarjonta on sun sormenpäissä. Et sulla on aina se mahdollisuus ostaa ihan mitä vaan. Joo ehkä sä joudut säästää sen vaikka 5e kuukaudessa et saat ne kengät mistä unelmoit mut sä voit ne kuitenki hankkia jossain vaiheessa. Täällä jo se et ostat kilon juustoa saattaa pistää talouden ihan mullin mallin. Ihan älytöntä. Tai et on monia jotka ei oo ikinä käyny elokuvateattereissa, keilaus on vaan jotain mitä näkyy elokuvissa ja pizzan tilaaminen tai fastfood ravintolat on luksusta.
Välillä just mietin et ai vitsi ku voisin tilata nyt pizzan. Sen 8 euron pizzan mut ei ku pizzat on täällä aika kalliita plus et jos niitä pizzerioita googlaa et minkähän hintasia ni missään ei MISSÄÄN näy mitään hintoja. Minä kun hintavertailijana olen helppoon hinnan selvittämiseen tottunu.
Mut niinki helppo ku voisinpa tilaa pizzaa.
Oon nähny unta siitä et ostan litran jäätelöä. Hahaha.

Mut muuten ranta oli tosi kiva. Aallot oli rauhallisia mikä on aika erikoista, melkein joka ranta on täällä tosi aaltonen. Poikkeuksena Jurere mikä onki rikkaiden ranta.
Ihmiset Pantanolla pysty laskee kahen käden sormilla.
Tossa viikko takaperin kun koko viikko oli huonoa säätä käytiin meiän omalla rannalla ja se oli ihan tyyni, mut sit siel oli heti meduusoja. En oo kertaakaa ennen nähny täällä meduusoja.
Myös tällä Pantanon rannalla näky pieniä meduusoja, kun aallot oli senverran rauhallisia.

Aurinko oli ihan liian kuuma ja UV säteily olikin heilahtanu mittarissa punaselle joten kävin vaan kaks kertaa uimassa etten 50 suojakertoimesta huolimatta pala. Muuten olin varjon alla ja nautin pienestä tuulenvireestä.

Tämmönenki ku kalanraato on tämmöselle turistille valokuvauksen arvonen kohde. Näitä näky pitkin rantaa.
Hiekka oli tuolla paikoittain sellasta hienoa mustaa. 

Musta tää kylä näytti tosi paljon kreikkalaiselta. En tiedä miks.Oli jotenki niin vaaleeta ja puita ei ollu missään. 
Kotiin menossa odoteltiin bussia pysäkillä ja siitä kävi moni henkilöauto nappaamassa liftareita kyytiin. Autot ihan siis hidasti ja kysy et mihin suuntaan ootte menossa et saatte kyydin. Luulin et tää liftaaminen on tapana vaan Lagoalla, mut ilmeisesti etelässäkin saarta tätä harrastetaan.
Bussissa kotiin mennessä jäätiin samaan ruuhkaan, kun tullessa Matadeirolta kolme viikkoa takaperin. Tälle rannalle mentiin meinaa samalla bussilla, mut pysäkki oli pari kilsaa kauempana. Siinä sit ruuhkassa yks kulkija otti kitaran esille ja sano et moro moro kaikki, mä en hirveesti puhu portugalia, kun oon Chilestä mut mä voisin nyt vähän laulaa teille!
Ja jannuhan laulo. Latinorytmit kajahti ilmoille ku kurkussa olis ollu mikrofoni. Koko bussi raikas ja jäbä veti ihan uskomattoman hyvin. Ihan lähti munki könkkäjalan tanssijalka vipattamaan.
Siinä olis kuulkaa moni suomen idolsin voittaja jääny kakkoseks mennen tullen.
Hattu kourassa esityksen päätteeks keräs chileläinen kolehdin. Meillä ei ollu käteistä mukana, mutta annettiin positiivista kommenttia, mitä ei kyllä chileläinen ymmärtäny (ihan varmaa Maurin aksentti).

Bussit on kyllä niin tapahtumarikkaita paikkoja. Siellä on nähty tissejä ja prostituoituja, artisteja ja olutmyyjiä, kyykkypissaajia unohtamatta.

Kotona oli puhelimeen tullu Deboralta viesti et lähenkö meditoimaan illalla tohon meiän rannalle. Et siel on joku meditointitapahtuma kuun valossa.
Aikasemmin käytiin meditoinnista keskustelua ja Debora sano et vaikutan meditoivalta tyypiltä.
Saa nauraa.

Kohteliaasti sit sillon sanoin et en oo mikään meditoija et anna mulle mieluummin vaikka nyrkkeilysäkki ja hanskat. Se on mun meditointi.
Tai sit raivohikoilu rannalla juostessa. Se on mun meditointi.

Mulla on tässä pariviikkoa ollu oman kropan kanssa vähän sitä ja tätä ogelmaa, kun ei oo vielä kroppa tottunu uusiin bakteereihin ja sellasiin, mut aattelin siitä koota ihan semmosen oman kirjotuksen, ku ei kukaan puhu siitä miten kauan menee et elimistö tottuu uuteen ja vieraaseen maahan. Tän takia en ollu siis hirveen innoissani meditoinnista ku pystyin ajattelemaan vaan apteekkia.

Aattelin kirjottaa nyt monta postausta varastoon mut mul valuu hiki jokapaista ihan jo tän yhenki kirjotuksen aikana ni taidan jättää väliin!

Omalta bussipysäkilta, Omalle terminaalille ja sieltä Pantano do Suliin.

Etelän rannat on niin mukavia, kun niissä ei paljon turisteja ole ja maisemat on paljon kauniimmat.

Ainiin! Tänään lauantaina heräsin aamulla 8 siihen et kattoa korjataan! Uskomatonta kahden viikon lupailun jälkeen nyt sitä vihdoin korjataan!

6 kommenttia:

 1. Toi ujousjuttu on kyllä jännä! Ujouden määritteleminen kun on niin kulttuurisidonnaista. Se, mikä brassille tai kreikkalaiselle on ujo, on suomalaiselle tosi sosiaalinen ja ulospäinsuuntautunut. Voi vaan kuvitella, miltä suomalaiset näyttää ulkomaalaisten silmin...suomalaisia kuvatessa "ujo" saattaa olla ehkä vähän lievä ilmaisu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, ja miä sanoin joskus toimistolla (asun Englannissa) että ole itseasiassa aika ulospäinsuuntautunut ja sosiaalinen noin niinkuin suomalaiseksi. Kollegat oli hetken liian kauan hiljaa - olen nimittäin yksi hiljaisimmista toimistolla, ja varsinkin verrattuna meidän kalifornialaiseen kollegaan - olen hiiri.

   Poista
  2. Hahahahha voin vaa kuvitella mitkä ne päänsisäset reaktiot sun kollegalla on ollu :D

   Poista
 2. Mykkä, erakko, jörö :D ne olis ehkä paremmat kuvaamaan suomalaista "ujoutta" :DD

  VastaaPoista
 3. Hahah tuli ujosta mieleen, kun täällä Saksassa mun lentoemo-työhaastattelussa piti kertoa miten suomalaiset ja saksalaiset asiakkaat eroaa toisistaan. Sanoin että suomalaiset ei halua mitään palveluja ja toivoo että ne vaan jätettäisiin rauhaan ni työhaastattelija sano huomanneensa saman. :D Suomalainen "ujous" on ihan omaa luokkaansa.

  Sun blogii on niin kiva lukee! Aina innolla odotan uutta postausta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahhaha 😂😂
   Ollaan uniikkeja ihan totta!

   Kiitos kiva kuulla 😄

   Poista

Lähetä nyt edes vaikka terveisiä! :)